Sosiaalipedagoginen hevostoiminnan palvelut
Tallillamme toteutettavalla sosiaalipedagogisella hevostoiminnalla pyritään tukemaan erilaisia kasvun ja kasvatuksen prosesseja, sekä tarjota hyvinvointia ja elämänlaatua parantavia toimintamalleja ja palveluita, käyttämällä sosiaalipedagogisen teorian viitekehystä. Toiminnan keskeinen asia dialogisuus asiakkaan, ohjaajan ja hevosen välillä.
Talli toimintaympäristönä ja hevonen eläimenä tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia toimintaan, joka tukee toimijuutta, osallisuutta ja mahdollistaa toiminnallisen oppimisen. Hevosen tuoman elämyksellisyyden avulla saadaan ihmisestä dialogisen keskustelun lisäksi esille erilaisia tunteita, aisteja ja luovuutta, joita muuten voi olla vaikea ilmaista.
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on suunniteltua, tavoitteellista toimintaa, joka lähtee aina asiakkaan tarpeesta. Se tähtää ihmisen hyvinvoinnin tukemiseen. Tavoitteena vahvistaa asiakkaan toimintakykyä. Psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen pärjääminen vahvistuu toiminnan myötä. Tallimme tarjoama toiminta sopii mm. toimintaterapian, erilaisien taitojen oppimisen tueksi, toiminnan tavoitteet määritellään yhdessä asiakkaan ja hänen verkostojensa kanssa. Toimintamme on ennaltaehkäisevää, toimintakykyä ja hyvinvointia ylläpitävää.
Kehitysvammaisten tallipäivät
Happy Stablesin tarjoama kehitysvammaisten tallipäivä-toiminta on ennaltaehkäisevää, toimintakykyä ja hyvinvointia ylläpitävää. Se sisältää tallin arkirutiinien tekemistä, vaihtelevasti ratsastusta, hevosella ajamista, hevosten hoitamista ja erilaisia hevosten kanssa tehtäviä harjoituksia maasta käsin.
Tallipäivä-toiminnassa
osallistujia päivässä on 2–4 henkilöä. Asiakkaan pitää olla toimintakyvyltään
sellainen, että hän pystyy toimimaan sanallisella ohjauksella talliympäristössä.
Pystyy huomioimaan ympäristöään turvallisuuden kannalta. Liikkuminen talliympäristössä
vaatii kohtuullisen hyvän fyysisen toimintakyvyn
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tuntitoimintana
Tämä toiminta sopii myös vaikeammin vammautuneille ja pyörätuolia käyttäville, avustajan kanssa. Toiminta on ennaltaehkäisevää, toimintakykyä ja hyvinvointia ylläpitävää ja lisäävää talliympäristössä tapahtuvaa toimintaa, jossa keskitytään vahvistamaan yksilön omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä tarjoamaan elämyksiä ja ilon tunteita. Tavoitteet sekä käyntien pituus ja määrä suunnitellaan asiakaskohtaisesti.
Toiminta toteutuu pääasiassa yksilökäynnein tai kahden hengen ryhmässä.
Hevosavusteinen Nepsy-valmennus sosiaalipedagogisella otteella
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus on tukimuoto, jolla pyritään vahvistamaan arjen sujuvuutta tilanteissa, joissa neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet aiheuttavat haittaa toimintakyvylle.
Tavoitteet ovat konkreettisia ja liittyvät jokapäiväisen elämän vaikeuksiin, esimerkiksi arjenhallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin. Valmennuksessa käytetään kognitiivisbehavioraalisen, ratkaisukeskeisen terapian ja käyttäytymisohjauksen menetelmiä.
Nepsy-valmennuksemme perustuu hevosavusteisuuteen, ratkaisukeskeisyyteen ja elämyksellisyyteen. Lähtökohtana hevosen kanssa toimiessa on ihmisen ja hevosen välinen vuorovaikutus ja peruselementteinä toiminnallisuus, elämyksellisyys ja yhteisöllisyys.
Valmennuksen vaikutukset syntyvät vuorovaikutuksen, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta. Hevosten kanssa toimiessa opitaan ja oivalletaan kokemuksen kautta mm. omaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita, uusia taitoja, tunnistamaan omia vahvuuksia ja yhteistyössä toimimista.
Valmennusjaksot ovat tavallisesti pituudeltaan 5–10 kertaa tarpeesta riippuen. Osa valmennuskerroista voidaan toteuttaa asiakkaan muissa toimintaympäristöissä, kuten koulussa, töissä tai kotona.
Valmennus on tarkoitettu henkilöille, joilla on neuropsykiatrisia erityishaasteita. Toimintaan mukaan pääsee myös ilman diagnoosia. Harjoitukset suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa yksilöllisesti ja tavoitteellisesti. Tavoitteeksi voidaan asettaa mm. keskittymiskyvyn parantaminen, vuorovaikutustaitojen tukeminen, sosiaalisten taitojen tai toiminnallisuuden kehittäminen, kehonhallinta tai vastuun ottaminen.
Perhehetket Nepsy-perheille.
Perhehetkien tavoitteena on tarjota Nepsy-lapsien perheille yhteistä toiminnallista tekemistä, joka tukee perheen toimintaa arjessa. Perhehetket ovat valmennustyyppistä toimintaa, jonka tavoitteena on perheen arjen- ja elämänhallinta, ihmissuhdetaidot ja perheenjäsenten itsetunnon vahvistaminen. Valmennuksessa perhettä ohjataan omaksumaan tarkoituksenmukaisia kasvatusmalleja, harjoitellaan keinoja arjen haasteiden voittamiseksi sekä katkaisemaan negatiivinen kierre perheen arjessa.
Perhehetket voivat olla esim. hevosten hoitamista, kävelyretkiä hevosen kanssa metsässä, ratsastusta tai vaikkapa laavuretki hevoskärryllä ajaen. Perhehetkissä on ohjaaja mukana tukemassa perheenjäsenten yhteistä tekemistä.
